Vliegclub Flevo viert 50-jarig jubileum met uitgebreid programma

Een vliegende auto, een luchtwaardige ‘haai’ en de iconische vliegtuigen North American P-51 ‘Mustang’, Fokker S11 en Douglas DC-3, ze zijn op zaterdag 7 mei allemaal te zien tijdens het jubileumfeest van de Vliegclub Flevo. Een halve eeuw geleden is het dat de vliegclub werd opgericht, als een van de eerste gebruikers van het grasveldje dat Lelystad Airport toen nog was. Bij dat jubileum wordt uitgebreid stilgestaan, met een programma dat voor iedere luchtvaartliefhebber wel iets te bieden heeft.

Voor het jubileumfeest worden de hangaars van de vliegclub en ‘buurman’ SimCenter omgetoverd tot evenementenlocatie. Er zijn lezingen, presentaties, muziek, historische filmbeelden en uiteraard de mogelijkheid om zelf – tegen een feestelijk tarief – een ‘vlucht’ te maken in de full motion Boeing 737 simulator van SimCenter.

André Kuipers

Astronaut en clublid André Kuipers is één van de sprekers. Hij leerde vliegen bij de vliegclub en verlegde later zijn koers naar buiten de dampkring. Welke avonturen hij onderweg allemaal meemaakte doet hij in deze lezing uit de doeken.

Een ander icoon van de Nederlandse luchtvaart is Ralph ‘Sheik’ Aarts. Deze voormalig jachtvlieger is bekend van demonstratievluchten met de oranje F16 van de KLu. Het demonstratieteam van de KLu werd in 2018 ontbonden, maar ‘Sheik’ vliegt nog steeds demonstraties, nu met de Spitfire van de Historische Vlucht van de KLu. Hij komt een inkijkje geven in zijn indrukwekkende carrière.

Vliegende auto

Verder zijn er lezingen te verwachten van voorzitter Mark Rademaker van AOPA Nederland, Merlijn van Vliet van E-Flight Academy en Beau Metz van Pal V. Rademaker gaat in op het fenomeen Just Culture, dat het leren van fouten vooropstelt. Van Vliet vertelt over het succes van vliegopleidingen met volledig elektrische vliegtuigen. Metz gaat dieper in op de ontwikkeling van de vliegende auto Pal-V, die op dit moment in een EASA certificeringsprocedure zit. Nog eventjes en we gaan de vliegende auto in Nederland echt op én boven de weg zien.

Haai

Evert Jan Cornet, de vertegenwoordiger van Shark in Nederland, komt een presentatie geven over dit uiterst geavanceerde ultralight vliegtuig. Het toestel staat erg in de belangstelling nadat eerst Zara Rutherford (19) er de wereld mee rond vloog en nu haar broertje Mack (16) hetzelfde doet, als jongste piloot ooit. Uiteraard is het toestel bij de Vliegclub Flevo ook te bekijken.

Het lezingenprogramma wordt gecompleteerd met een presentatie over het werk van de Dienst Luchtvaartpolitie, een uitleg door LVNL over het vliegen op en rond Lelystad Airport en een presentatie over het leren vliegen door de vliegschool van de Vliegclub Flevo. David de Vries komt vertellen over de ontwikkelingen bij Cirrus Aircraft

Static Display

Maar er valt deze dag ook veel te zien. Op airside komt een zogenoemde ‘static display’, waar bezoekers van heel dichtbij kunnen kijken naar bijzondere toestellen. Uit de begintijd van de luchtvaart is er de Blériot van de Stichting Vroege Vogels, helemaal van nu is de volledig elektrisch aangedreven Pipistrel Velis Electro van e-Flight in Teuge. Daar tussenin vinden we dan onder meer de war bird P-51 Mustang, Fokker D7, de Douglas DC-3, Cirrus Aircraft, de ultramoderne Shark en de vliegende auto Pal-V.

Meevliegen

Uiteraard wordt er ook gevlogen. De Fokker Four maken hun opwachting met een zogenoemde low pass over het vliegveld. Daarna staan er 4 formatievluchten gepland waarbij bezoekers kunnen meevliegen, tegen het gereduceerde tarief van € 175 voor een vlucht van 30 minuten. Aanmelden kan via secretariaat@fokkerfour.nl

Prinses Amalia

Meevliegen met de DC-3 van DDA Classic Airlines kan ook. De PH-PBA ‘Prinses Amalia’, ooit het toestel van Prins Bernhard, staat de hele dag opgesteld bij het Aviodrome. Kort na het middaguur zal het uit taxiën naar de vliegclub, waar liefhebbers kunnen instappen voor een rondvlucht. Van tevoren boeken is wel noodzakelijk, aanmelden via VCF50jaar@vliegclub-flevo.nl Meevliegen kan voor het gereduceerde tarief van € 135.

Over Aviodrome gesproken: bezoekers aan het jubileumfeest van de Vliegclub Flevo krijgen ruim 3 euro korting op een toegangskaartje van het luchtvaartpark, op vertoon van de VCF toegangsbadge.

Formatieteam

Het vliegende programma wordt tijdens het jubileum compleet gemaakt met een vlucht en een low pass van het formatieteam van Vliegclub Flevo. En wie interesse heeft in het volgen van vlieglessen en dat zelf eens wil proberen kan een proefles nemen met één van de instructeurs van de vliegschool (ATO) van Vliegclub Flevo.

Foodtrucks

Voor de inwendige mens zorgt Boer Kok. Op het cateringplein op het terrein worden meerdere foodtrucks en kramen opgesteld om iedereen van een hapje en een drankje te kunnen voorzien. Daar is ook het Urker clublid Henk Brouwer en Klaas, die voor iedereen die dat wil een gratis visje rookt. Aan het eind van de dag is er een buffet. En Chao Qin neemt Vietnamese lekkernijen mee.

Voor toegang tot het jubileumfeest wordt een bescheiden bijdrage gevraagd. De opbrengst gaat, samen met die van een tombola, vrijwel geheel naar de Stichting Hoogvliegers, dat zich ten doel stelt om zieke of gehandicapte kinderen een bijzonder en onvergetelijk avontuur te laten beleven. Ook gaat er een donatie naar Trees for All, ter compensatie van de CO2-uitstoot.

Follow us on Facebook

Contactgegevens

Arendweg 37
8218 PE Lelystad-Airport
Flevoland

@ info@vliegclub-flevo.nl
T 0320-288469
F 0320-284122