De vliegschool in Lelystad
Vliegclub Flevo is een ICAO/ATO gecertificeerde vliegschool met zeer ervaren instructeurs zowel voor theorie als praktijk
ALGEMEEN
Vliegclub Flevo (VCF) ontleent haar bestaansrecht voor het belangrijkste deel aan de goed florerende vliegschool in Lelystad. Haar sterke concurrerende positie op Lelystad Airport wordt sinds jaar en dag verklaard door de aandacht en het gewicht die de leden van Vliegclub Flevo aan de vliegschool geven.
Door de gehele clubgeschiedenis heen heeft de vliegschool voorop gelopen bij alle ontwikkelingen die zich voordeden en dat waren en zijn er nogal wat! Onze vliegschool ging altijd voor het beste. Vroeger was het “Rijkserkende vliegschool”, tegenwoordig “Approved Training Organization” (ATO). Altijd werd er met succes een audit of verlengingsprocedure ondergaan. Door de hoge mate van professionaliteit is alles altijd tip-top voor elkaar.
Hoe krijgt een club, een vereniging, zoiets toch voor elkaar?
Hierbij is het belangrijk om te wijzen op het instructeursteam, bestaande uit een aantal professionals die verschillen van achtergrond. We kennen verkeersvliegers, oud-militair vliegers en tot beroepsvlieger doorgestroomde privévliegers als instructeurs. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze ‘vlieggek’ en club-minded zijn. In een uiterst collegiale sfeer verrijken ze elkaar met hun specifieke ervaring en vakmanschap. Waar bijvoorbeeld de ene instructeur iets met Radiotelefonie heeft en een andere instructeur met regelgeving, zie je dus gebeuren dat iedereen zijn bijdrage aan de vliegschool levert en alles opgepakt kan worden. Sommigen van de instructeurs zijn tevens examinator, hetgeen tot voordeel heeft dat in beperkte mate de school zijn eigen examens kan afnemen, maar vooral ook dat alle instructeurs goed op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de theorie- en praktijkexaminering en daar hun manier van lesgeven op aan kunnen passen.
PPL of LAPL?
De afkorting PPL staat voor Private Pilot Licence en wordt ook wel omschreven als ‘wereldwijd bevoegd privévlieger’. LAPL betekent Light Aircraft Pilot Licence en is beperkt tot het vliegen binnen Europa en kent als brevetsoort nog wat andere beperkingen t.o.v. PPL. Wel is het zo dat de eisen voor LAPL v.w.b. vereiste uren en exameneisen wat lager liggen. Zoals onder ‘Algemeen’ al vermeld, geeft VCF echter de voorkeur aan het opleiden voor het PPL. Uiteraard met behoud van het recht voor leerlingen om hier uiteindelijk zelf een keuze in te maken, stelt vliegschool Flevo zich op het standpunt dat je maar beter direct voor PPL kunt gaan vanwege de ervaring dat de meeste LAPL (voorheen RPL) vliegers in een later stadium toch zullen doorpakken naar PPL. Nog sterker is het argument dat je als leerling-vlieger voor een LAPL evenveel en dezelfde theorie-examens moet afleggen als voor PPL.
ATO
De vliegschool in Lelystad is sinds begin 2015 erkend als “Approved Training Organization”. Hiermee is zij een van de eerste scholen die door de Inspectie Leefomgeving en Transport met succes is getoetst op het voldoen aan alle gestelde eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid van de opleiding. Toen er tijdens het proces van alle voorbereidingen plotseling een uitstel van de verplichte invoeringsdatum kwam, aarzelde Vliegclub Flevo geen moment te besluiten om toch door te pakken en hiermee weer een jaar of wat voor op andere scholen te lopen.