De Flevo Formatie

Vliegen voor gevorderden

In de omgeving van Vliegveld Lelystad is regelmatig een formatie te zien van drie identieke Pipers PA28: de Flevo Formation.
Een groep van ongeveer tien ervaren vliegers binnen de Vliegclub Flevo, waaronder drie vrouwen, heeft zich toegelegd op het strak in formatie starten, vliegen en landen. Daarbij zijn de vliegtuigen slechts enkele meters van elkaar verwijderd zonder dat de vleugeltips elkaar overlappen. In de lucht voeren ze veilig samen een dans uit, waarbij iedere wingman met yoke, voetenstuur en throttle precies de leader volgt en zijn relatieve positie handhaaft.
Om de week oefent deze formatie de victor, echelon en line-astern formatie en breaks. Hierbij worden ze ondersteund door een of meer instructeurs. De oefening begint steeds met een briefing waarin alle manoeuvres worden doorgesproken, afhankelijk van de windrichting en baan in gebruik. Daarna weet iedere vlieger precies wat hem/haar te doen staat.

Samen uit – samen thuis!
Ieder clublid van Vliegclub Flevo met voldoende vlieguren kan zich aanmelden als deelnemer, waarna de mate van aanleg voor deze vaardigheid wordt getest onder leiding van de instructeurs. De praktijk leert namelijk dat het dicht naast elkaar vliegen niet iedereen even goed ligt. Een vast bezoek aan de trainingen is verder voorwaarde om uit te groeien tot een voor ieder betrouwbare formatievlieger.
Want het belangrijkst is, dat deelnemende vliegers een blind vertrouwen hebben in elkaars vaardigheden. De rest is trainen, trainen, trainen.
Verder vliegt men niet alleen voor het plezier en om de vaardigheid op peil te houden, maar ook om de kleuren van de Vliegclub Flevo te tonen tijdens officiële gelegenheden.