Private Pilot Licence (PPL)

Bij vliegclub Flevo krijgt u les van een van onze zeer ervaren instructeurs

Om je PPL te halen doe je een praktijk-opleiding en een theorie-opleiding. Beide worden afgesloten met een examen.

Deze beide opleidingen kunnen gelijktijdig gestart worden.
Bij de ICAO/ATO gecertificeerde vliegclub Flevo hebben we zeer ervaren instructeurs voor het halen van je PPL, zowel voor praktijk als theorie.
Meestal kort na een proefles neem je als leerling-vlieger het besluit om je PPL te gaan halen, waarna het serieus gaat beginnen. In overleg met de Head of Training (voorheen heette dat ‘chef-instructeur’) wordt er een plan van aanpak opgesteld:

Op welke dag(en) in de week kun/wil jij vliegen? Wie van de instructeurs schikt dat het best? Welke instructeur ‘past’ het beste bij jou?

Ook zul je de nodige syllabi moeten aanschaffen, waarin jouw gehele opleiding minutieus wordt gedocumenteerd.
Het PPL lesprogramma wordt opgedeeld in een viertal groepen, beginnende met het basic besturen van het vliegtuig tot en met het zelfstandig navigeren en de examentraining. Binnen elk van de vier groepen wordt afhankelijk van het weer of andere omstandigheden de volgorde van de oefeningen afgestemd op de ontwikkelingen van de leerling-vlieger.

Een heel bijzondere mijlpaal tijdens je PPL is het wanneer jij voor het eerst in je leven helemaal in je uppie het lestoestel start en ermee wegvliegt om een paar rondjes om het veld te maken! Dit heet je “First solo”. Andere mijlpalen zijn het onder de knie krijgen van lastige handelingen, het succesvol optreden tijdens gesimuleerde emergencies en de momenten dat je jezelf leert kennen op een wijze die je mogelijk nooit eerder hebt meegemaakt! Jong of oud: iemand die leert vliegen maakt een ontwikkeling door, die hem of haar blijvend bijzonder zal maken!

Hoe lang duurt het halen van je PPL?

De duur van de hele praktijkopleiding hangt af van verschillende zaken. Of je gepland één of twee keer per week vliegt, hoe je vordert met de theorie (hieronder meer) en wat het weer doet op de dagen dat je moet vliegen. Het aantal lessen is uiteraard ook bepalend. Het minimum aantal vereiste vlieguren alvorens op te kunnen gaan voor het brevet bedraagt 45. Het moet eerlijk worden gezegd, dat dit slechts voor een enkeling is weggelegd. Hoeveel meer je er voor nodig hebt hangt vooral ook af van de energie die je zelf steekt in het voorbereiden op elke les en het in je hoofd stampen van alle vliegprocedures.

Voor PPL gelden de volgende ervaringseisen:

– Minimaal 45 uur vliegervaring , minimaal 25 uur instructie en 10 uur solo ervaring.
– Minstens 1 lange-afstandvlucht van minimaal 150 NM (Nautical Miles) naar twee verschillende velden anders dan het startvliegveld. Die velden zijn meestal Hoogeveen en Texel.
– Een vlucht naar het buitenland, meestal naar België of Duitsland.

Vliegclub Flevo geeft een degelijke opleiding, met het resultaat dat 90% van de leerlingen in 1 keer slaagt.
De Champagne wordt ontkurkt, en je kunt zelfstandig vliegtochten gaan maken!

Zie ook:
PPL Theorie

Heb je nog vragen over het halen van je PPL?